Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år?
Beskattning av utdelning från fåmansföretag
Du som är verksam i betydande omfattning i ett fåmansaktiebolag har i normalfallet en kvalificerad andel i företaget. Det innebär bland annat att en utdelning till viss del kan bli beskattad i inkomst av kapital och till viss del i inkomst av tjänst. Den del av utdelningen som motsvarar gränsbeloppet, som beräknas enligt förenklingsregeln eller huvudregeln, beskattas i inkomst av kapital med 20 procent. Den del av utdelningen som överstiger gränsbeloppet beskattas i inkomst av tjänst upp till en viss brytpunkt, och därefter i inkomst av kapital med 30 procent i skatt. Eftersom en utdelning motsvarande gränsbeloppet beskattas med 20 procent i inkomst av kapital är det viktigt att varje år räkna ut vilken regel som är mest förmånlig för dig. Det är den som äger andelarna vid ingången av beskattningsåret som får beräkna årets gränsbelopp.
Beräkna gränsbeloppet
Gränsbeloppet kan beräknas på två olika sätt – enligt förenklingsregeln eller huvudregeln. Vilken beräkningsregel du väljer beror på om du tar ut lön och uppfyller förutsättningarna i övrigt.
Förenklingsregeln
För beskattningsåret 2024 får delägare i ett fåmansföretag rätt till ett gränsbelopp om 204 325 kronor. Detta kan du använda till utdelning eller kapitalvinst som beskattas med 20 procent. Gränsbeloppet beräknas utifrån din ägarandel i företaget. Ett gränsbelopp som inte utnyttjas sparas till kommande år och räknas då upp med en särskild procentsats. Om du äger flera fåmansföretag så ska du vara observant på att förenklingsregeln bara får användas i ett fåmansföretag per år.
Gränsbeloppet för beskattningsåret 2025 är 209 550 kronor. Det beloppet kan användas för utdelningar med 20 procents beskattning i inkomst av kapital för beskattningsåret 2025.
Huvudregeln – tänk på att ta ut tillräckligt med lön
Huvudregeln innebär att gränsbeloppet beräknas dels på delägarens anskaffningsvärde för aktierna, dels på 50 procent av de kontant utbetalda lönerna i företaget. Tar du ut lön från företaget kan du beräkna gränsbeloppet enligt huvudregeln i stället för förenklingsregeln om den ger ett högre gränsbelopp.
För att kunna tillgodoräkna dig lönebaserat utrymme, som baseras på de löner som totalt sett finns i fåmansföretaget, måste du äga mer än fyra procent av aktierna och det är viktigt att du, eller en till dig närstående person, tar ut tillräcklig hög lön. Det är löneuttaget under året före beskattningsåret som påverkar möjligheten att tillgodoräkna sig det lönebaserade utrymmet. Det innebär att det är lönen du tog ut 2023 som är avgörande för om reglerna kan användas och om det lönebaserade utrymmet får tillgodoräknas för beskattningsåret 2024.
Lönekravet för att använda huvudregeln
För att kunna räkna med lönebaserat utrymme under 2024 måste du eller närstående under 2023 tagit ut det lägsta av 713 280 kronor eller 445 800 kronor + 5 procent av sammanlagd kontant ersättning i företaget. Lönen som du eller närstående är tvungen att ta ut under 2024 är det lägsta av 713 280 kronor eller 445 800 kronor + 5 procent av sammanlagd kontant ersättning i företaget. Det är viktigt att du ser över ditt löneuttag 2024 för att optimera utdelningsmöjligheterna nästa år.
Det är endast kontant lön som får ingå i löneunderlaget. Löner som betalats ut som förmån, till exempel bilförmån, ingår inte vid beräkning av lönekravet eller löneunderlaget.
Det finns dock en möjlighet att innan årsskiftet lösa detta genom en så kallad omvänd löneväxling. Utgångspunkten är att en förmån inte ska tas upp till den del den ersätts av ett nettolöneavdrag. Det innebär att arbetsgivaren kan ge ut en extra kontant lön motsvarande förmånens värde och göra ett nettolöneavdrag med hela lönebeloppet och på så sätt omvandla löneförmånen till kontant lön.
Starta företag innan årsskiftet
Om du idag inte äger andelar i ett fåmansföretag, men planerar att starta ett aktiebolag kan det vara fördelaktigt att göra det innan årsskiftet. Det är den som äger andelarna i början av beskattningsåret som får tillgodoräkna sig årets gränsbelopp. Om du startar företaget eller köper andelarna i början av beskattningsåret måste du vänta ett helt år innan du får tillgodoräkna dig gränsbeloppet. Det innebär att du tappar ett helt års gränsbelopp.
Tycker du detta verkar krångligt? Ta kontakt med din redovisningskonsult! Denne kan hjälpa dig att reda ut vad som är mest fördelaktigt för dig!
The post Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet appeared first on Tidningen Konsulten.
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …