Form blir viktig

Regeringen vidtar åtgärder såsom utökat växa-stöd för att få fler mindre företag att anställa. En viktig fråga för företagen att förhålla sig till är vilken anställningsform som den nyanställde ska få.

Lagen om anställningsskydd (LAS) reglerar förhållandet mellan arbetsgivaren och den anställde. LAS omfattar alla företag med anställda, oavsett storlek men med vissa undantag. Personer som har en företagsledande position eller som tillhör arbetsgivarens familj är exempel på undantagen. För ett mindre företag, som kanske tidigare har anlitat personer som uppdragstagare, blir det andra förutsättningar när LAS ska efterlevas med en anställning. En förutsättning är vilken anställningsform som anställningen ska ha. Den nu pågående LAS-debatten handlar till en del om balansen mellan olika anställningsformer.

Tillsvidare

Att anställningsformen finns med i anställningsavtalet är en förutsättning. Finns inte anställningsform angivet förutsätts att anställningen gäller tillsvidare, även kallad fast anställning. En sådan anställning gäller till dess att anställningsförhållandet upphör. Det sker genom uppsägning eller avsked som ofta är en krävande process. Det finns även en möjlighet att pröva en person på en viss tjänst under en period genom en överenskommelse om provanställning. En provanställning får löpa i upp till sex månader. Om den inte har avbrutits eller sagts upp inom sex månader övergår den automatiskt i en tillsvidareanställning.

Tidsbegränsad anställning

För att skapa mer flexibilitet exempelvis beroende på varierande efterfrågan, kan företaget välja andra anställningsformer än en tillsvidare anställning. Det finns flera olika former av tidsbegränsade anställningar med olika trygghetsvillkor. Tidsbegränsad anställning får ingås i fyra varianter. Allmän visstidsanställning infördes 2007 och är den nyaste och mest flexibla formen eftersom arbetsgivaren inte behöver ange några särskilda skäl för anställning. Företaget kan även anställa på vikariat. Förutsättningen för vikariat är att detta endast får användas till ersättande av en viss tjänst eller vissa tjänster. Det går alltså inte att anställa någon som vikarie utan att faktiskt ersätta någon annans arbete, det vill säga att vikariera. Säsongsanställning får ingås när exempelvis naturens växlingar kräver säsongsarbete. Det kan handla om bärplockning, tjänster inom turism eller andra liknande branscher. Slutligen kan även en arbetstagare som fyllt 67 år få tidsbegränsad anställning

Omvandling till fast anställning

Viktigt som företagare att vara medveten om är att när en person har varit anställd i två år som allmänt visstidsanställd eller vikarie övergår den till en tillsvidare anställning. Vid beräkning av tvåårsperioden räknas allmän visstidsanställning för sig och vikariat för sig.

Exempel
En person är först anställd med en tidsbegränsad anställning i form av allmän visstidsanställning i 1½ år. Sedan får personen en anställning som vikarie i 1½ år på samma arbetsplats. Dessa anställningar räknas inte ihop. Får personen seden en förlängning på vikariatet med ett år, då kommer anställningen att övergå till en tillsvidareanställning efter sex månader.



Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt